Ullsokker og ullgenser MÅ være med i bagasjen visst en reiser til Madagaskar i juni, juli eller august.
Ullsokker og ullgenser MÅ være med i bagasjen visst en reiser til Madagaskar i juni, juli eller august.

Med shorts, t-skjorte og sandaler underveis til Madagaskar.

 

Satt på flyet fra Paris ned til Antananarivo i Madagaskar for noen dager siden og måtte som vanlig smile litt for meg selv når jeg så at det denne gangen, som så ofte ellers var flere ombord i bare t-skjorte, shorts og sandaler.
Kan kanskje hørest greit ut det, med tanke på at flyet skulle ned til Afrika, for der er det jo alltid varmt!
Den gang ei, og spesielt ikke når det er vinter – noe det er her nede når det er sommer oppe i Norge.
Her i Madagaskar kan det bli skikkelig kaldt om vinteren, spesielt oppe i høylandet, med temperaturer ned mot null grader om natta.
Ja tilbake til flyturen. De som satt det på tur ned til „varme Afrika“, hadde heller ikke tenkt på at det ombord i ett fly som regel blir veldig kaldt – også oppe i Europe. Utenfor flyvinduet er temperaturen kaldere enn det noen ganger blir på en skikkelig kald vinterdag hjemme i Norge. Så t-skjorte, shorts og sandaler er for en 10 timers lang flytur garantert ikke det beste reiseantrekket. Derfor ble med gjevne mellomrom pakkerommet over setene åpnet og jakker dratt frem, og de som ikke hadde meg seg jakker, ja de pakket seg så godt de kunne inn i pleddet som alle hadde liggende i flysetet. Men siden jeg som hadde på både, ullskjorte, ulljakke, lange bukser og ett sjal synest det var småkaldt og pakket rundt meg pleddet – så da kan dere tenke dere hvordan de andre veldig lettkledde hadde det 
🙂

Men lengre vi kom ned over det afrikanske kontinente steg vel gleden over å snart lande i varmen for de som frøs mest…
…og noen av de tittet ganske rart på meg når jeg dro frem dunjakken fra ryggsekken min før vi gikk av flyet. Kanskje de trodde jeg ikke var klar over hvor vi hadde landet, eller at jeg hadde gått på feil fly fra starten av. Den gang ei.
Ute var det 5-6 grader, så mens de andre ble lettere blåfrossen i de fine sommerklærne sine mens vi gikk over rullebanen smilte jeg for meg selv og tenke stille: „bare en liten titt online ville vært nok til å finne ut hvordan været virkelig er der de skal tilbringe de neste ukene“ 
🙂

Ellen. 21.07.2015

Her er noen vi møtte på en 4-dagers båttur på elven Mangoky
Her er noen vi møtte på en 4-dagers båttur på elven Mangoky

Baobab i Madagaskar.

 

Ingen andre steder i verden kan en finne så mange av baobabsortene som i Madagaskar. Her er det mulig å ta en nærmere titt på hele 7 av de 9 sortene, og de er alle endemiske i Madagaskar (det vil si at de finnest bare her).

Baobabtrærne vokser på vestkysten av Madagaskar i tørt landskap kan bli opp til flere 1000 år gamle. I Baobabparken i Ifaty, nord for Tulear kan en se flere av artene som vokser opp langs vestkysten av Madagaskar. Her har de også småe nyplantede baobabtrær, men visst en vil prøve å finne de på egen hånd må en lete lenge, for som småe unge trær er det svært lite som minner oss på hvordan de senere ser ut.

Madagassene som har mange myter og historier knyttet opp mot mange ting rundt om i naturen har også en par historier om Baobabtrærne.
For meg den mest kjennte historien handler om at når Gud skapte Baobaen så plasserte han det først dypt inne i regnskogen. Treet klaget svært på det våte klimaet og ble forflyttet til høylandet. Oppe i høylandet syntest treet det var alt for kaldt og ble på nytt forflyttet igjen, denne gangen ned til vestkysten som er både svært tørrt og varm. Her så treet at en del av de andre plantene rundt om hadde så fine blomter, og dette ville Baobabtreet også ha, helst så fort. Da Gud fortalte treet at det måtte være litt tålmodigere ble det bare enda mer utilfreds…
…noe som førte til at Gud mistet sin tålmodigheten, rev det opp med røtterne og plasserte det „opp-ned“.
Derfor ser trærne nå ut som de gjør!