· 

Baobab trær i Madagaskar

Mangoky river Madagascar
Elven Mangoky i Madagaskar

Baobab trær i Madagaskar.

 

Ingen andre steder i verden kan en finne så mange av baobabsortene som i Madagaskar. Her er det mulig å ta en nærmere titt på hele 7 av de 9 sortene, og de er alle endemiske i Madagaskar (det vil si at de finnest bare her).

Baobabtrærne vokser på vestkysten av Madagaskar i tørt landskap kan bli opp til flere 1000 år gamle. I Baobabparken i Ifaty, nord for Tulear kan en se flere av artene som vokser opp langs vestkysten av Madagaskar. Her har de også småe nyplantede baobabtrær, men visst en vil prøve å finne de på egen hånd må en lete lenge, for som småe unge trær er det svært lite som minner oss på hvordan de senere ser ut. Madagassene som har mange myter og historier knyttet opp mot mange ting rundt om i naturen har også en par historier om Baobabtrærne.
For meg den mest kjennte historien handler om at når Gud skapte Baobaen så plasserte han det først dypt inne i regnskogen. Treet klaget svært på det våte klimaet og ble forflyttet til høylandet. Oppe i høylandet syntest treet det var alt for kaldt og ble på nytt forflyttet igjen, denne gangen ned til vestkysten som er både svært tørrt og varm. Her så treet at en del av de andre plantene rundt om hadde så fine blomter, og dette ville Baobabtreet også ha, helst så fort. Da Gud fortalte treet at det måtte være litt tålmodigere ble det bare enda mer utilfreds…
…noe som førte til at Gud mistet sin tålmodigheten, rev det opp med røtterne og plasserte det „opp-ned“.
Derfor ser treet nå ut som det gjør!

Write a comment

Comments: 0